Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Κλαούντιο Ρανιέρι : Ικανός προπονητής ή.. ΑΠΑΤΗ;

Καλησπέρα. Χτες αργά απολύθηκε ο Ρανιέρι από τη Λέστερ. Δε θα σχολιάσω αν ήταν σωστή αυτή η κίνηση την συγκεκριμένη περίοδο (αν και κάποια από τα ονόματα που ακούγονται για την τεχνική ηγεσία της Λέστερ είναι του Ρομπέρτο Μαντσίνι και του Γκους Χίντινκ), αλλά θα αναφέρω κάποια δεδομένα όσον αφορά τα χρήματα που εισέπραξε ο Ρανιέρι από το 2004 και μετά ως αποζημιωσεις, αλλά και την προσωπική μου άποψη για την πορεία του ως προπονητής. Και τα συμπεράσματα, δικά σας.


2004–2005 Βαλένθια
Ο Ρανιέρι είχε εισπράξει ποσό της τάξεως των 5.000.000 ευρώ από τη Βαλένθια ως αποζημίωση για τον πρόωρο τερματισμό της μεταξύ τους συνεργασίας. Είχε συμβόλαιο 3ετίας, με συνολικές απολαβές κοντά στα 10.000.000 ευρω. Ο Ρανιέρι είχε ακόμα δύο χρονιές στο συμβόλαιό του, που κοστολογούνταν στα 6.000.000 ευρω.
-Πήρε δηλαδή για ένα χρόνο εργασίας, κάτι περισσότερο από το να έμενε στην ομαδα για περιπου 1,5 με 2 έτη.

2007–2009 Γιουβέντους
Η θητεία του στη Γιουβέντους ήταν ιδιαίτερη. Ξεκίνησε καλά, κατάφερε μερικά πράγματα, αλλά σαν κλασσικός Ρανιέρι, πρότου έρθει η απόλυση την τελευταία χρονία του, τα αποτελέσματα που έφερνε δεν ήταν αυτά που ήθελε η διοίκηση. Έγινε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο το οποίο οδήγησε στην απομάκρυνση του, μετά κι απο τις αντιδράσεις των οπαδων και την Ίντερ να κατακτά τον τίτλο. Με την αποζημίωση του υπήρξε ένα θέμα, συγκεκριμένα υπήρξε αθέτηση - παραβίαση κάποιων όρων στο συμβόλαιο του από την μεριά της διοίκησης της Γιούβε, εφόσον είχε ένα ακόμα χρόνο μέχρι τη λήξη του συμβολαίου. Αναγκαστικά η Γιουβέντους έπρεπε να πληρωσει στον Ρανιέρι και τα μπόνους πέρα απο το ποσό απόλυσής του, ποσό που ωστόσο κατόπιν συμβιβασμού ανήλθε περίπου στα 1,3 εκ. ευρώ.

2012–2014 Μονακό
Υπέγραψε τον Μάιο του 2012 διετές συμβόλαιο. Κατάφερε κάποια πράγματα, απλά η διοίκηση ήθελε περισσότερα. Έτσι, κατά την απόλυσή του, εισέπραξε 5.000.000 ευρω λίγο πριν κλέισει η διετία.

2014 Ελλάδα
Ο Κλαούντιο Ρανιέρι υπέγραψε διετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 800.000 ευρώ. Τέσσερα παιχνίδια μετά, με τρεις ήττες και μια ισοπαλία, ο Ρανιέρι απολύεται και η αποζημίωση του, για το διάστημα των τεσσάρων μηνων που βρέθηκε στην άκρη του πάγκου της Εθνικής, είναι 600-800 χιλ. ευρώ. Λεφτά τα οποία πήρε εις βάρος των Ελλήνων πολιτων και που η μικρή του αυτή θητεία και τα τόσο άσχημα αποτελέσματα, έχουν αφήσει να αιωρείται στον αέρα οτι υπήρξε κάποιο παράπλευρο σχέδιο, με συμμετοχή της τότε διοικησης της ΕΠΟ. Προσωπικά περίμενα περισσότερα πράγματα κατά την άφιξή του.
-Στο σύνολο του μισθού του για το διάστημα στο οποίο έμεινε,ως αποζημίωση για την απόλυσή του, πήρε διπλάσια χρήματα απο όσα θα επαιρνε.

2015-2017 Λέστερ Σίτι
Στην Λέστερ ο Ρανιέρι είχε την πιο πετυχημένη πορεία του σαν προπονητής. Έκανε ένα παραμύθι πραγματικότητα και πήρε το δυσκολότερο πρωτάθλημα του πλανήτη με μια ομάδα κατωτέρου επιπέδου. Ναι, το δέχομαι ότι οι παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις έδειχναν να παραπαίουν πέρυσι. Αλλά αυτό που κατάφερε ήταν ιστορικό. Τί έκρυβε όμως στους όρους το συμβόλαιό του; Πάνω κάτω γνωστοί. Για κάθε θέση που θα τερμάτιζε η ομάδα πανω από την ζωνη του υποβιβασμού, ο Ρανιέρι θα έβαζε στην τσέπη, έξτρα 150.000 ευρω. Πήρε το πρωτάθλημα και πρόσθεσε στον τραπεζικό του λογαριασμό από τα μπόνους 2.500.000 ευρω. Το συμβόλαιό του,του απέφερε 2.000.000 ευρω και το καλοκαίρι που πέρασε η διοίκηση της Λέστερ διπλασίασε τις αποδοχές του. Τα σχόλια που έκανε πέρσυ; "Δεν υπάρχει κάποια ρήτρα στους παίκτες. Εάν δεν έκαναν κάποια συμφωνία έκαναν λάθος! Εγώ σκέφτηκα και το ενδεχόμενο να πάρουμε τον τίτλο". Τί έκανε η Λέστερ στα κύπελλα Αγγλίας; Απολύτως τίποτα. Ας πούμε ότι έτυχε. Φετινή χρονιά. Η Λέστερ παραπαίει. Κοντεύει να υποβιβαστεί, αλλά ταυτόχρονα την βλέπεις να περνάει με μία μόλις ήττα στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ,στην παρθενική της συμμετοχή. Τί λέει η λογική κι ας μην εχει δημοσιευτεί; Εκεί έπεσαν τα μπόνους φέτος. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση λενε. Και ναι δεν μπορούμε να τα ρίξουμε όλα στον Ρανιέρι. Υπάρχουν και οι παίχτες θα μου πεις. Αλλά αυτός ειναι ο μαέστρος. Οι περισσότεροι τα ρίχνουν στους παίχτες επειδή αφέθηκαν και δεν παίζουν για τον προπονητή τους φέτος. Είναι ομως έτσι; Ο Ρανιέρι τους μετέδωσε αυτό που μπορούσε πέρσι. Αυτός κατάφερε να μεταφέρει μια διαφορετική ψυχολογία σε παίχτες που δεν ήταν top class. Κακά τα ψέμματα δεν εγιναν ο Drinkwater ή ο King ξαφνικά παιχταράδες. Αν και ο ίδιος επαναπάφθηκε στην περσινή επιτυχία πως να παίξουν; Αλλά και πως να κρατήσεις έναν τεχνικό που κρύβεται πίσω από το χρήμα; Περιμένω να δω την αποζημίωση. Και θα είναι γενναία σίγουρα, μιας και ανανέωσε το καλοκαίρι μέχρι το 2020.



Για να δούμε και κάποια αγωνιστικά στατιστικά, ο Ρανιέρι από την δεύτερη θητεία του στη Βαλένθια και μετά, σε σύνολο 408 αγωνων μετράει 203-99-106. Όχι κι άσχημα. Εν κατακλείδι. Ο Ρανιέρι δεν είναι κακός προπονητής. Είναι όντως ένας προπονητής ειδικων καταστάσεων όπως τον θεωρούνε κάποιοι. Έχει πετύχει περισσότερα πράγματα με μικρότερες ομάδες, όπως για παράδειγμα με την Πάρμα που ανέλαβε στα μέσα της χρονιάς και την κράτησε στην κατηγορία. Έβρισκε τρόπους να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει παίχτες που δεν ήταν ποτέ top class και να τους δωσει το κατάλληλο κίνητρο. Αντίθετα βέβαια, έχει καταφέρει και ομάδες υψηλού επιπέδου, όπως η Βαλενθια το 2004, που ήταν στην κορυφή εκείνη την περίοδο, να τις κάνει μπάχαλο με το περίεργο rotation που έφερνε αστάθεια, τα κολλήματα και την ιδιοτροπία του. Σε θέμα τιτλων; Πέρα από κάτι κύπελλα Ιταλίας δεν είχε κερδίσει ποτέ ενα πρωτάθλημα μέχρι πέρυσι. Ακόμα κι όταν βρέθηκε σε μεγάλες ομάδες. Συχνά δευτερότριτος ακόμα κι όταν είχε το ρόστερ για μεγάλα πράγματα. Σαν να μην αντέχει την κορυφή.

Φαίνεται όμως, ότι είναι και ειδικων καταστάσεων προπονητής, όσον αφορά την τσέπη του. Η εκάστοτε ομάδα του, είναι καλύτερη, εκεί που υπάρχει μπόνους και χρήμα στην επιτυχία. Φαίνεται ότι δεν τον ενδιαφέρει και πολύ αν έρθει η απόλυσή του, κατατοπιστικό δείγμα οι τόσες αλλαγές ομάδων σε λίγα χρόνια. Σαν να επιλέγει τα παιχνίδια που θα μελετήσει για να στήσει σωστά την ομάδα. Δεν ξέρω γιατί αλλά μου δίνει αυτή την εντύπωση. Όπως οι παίχτες αν δεν γουστάρουν τον προπονητή δεν παίζουν την μπάλα που ξέρουν. Κάτι παρόμοιο. Μοναδικές δυο φορές που δήλωσε παραίτηση,ήταν στην Ρόμα (είναι και η γενέτειρά του) και παλιότερα στην Πάρμα, όπου το όνομά του μετά την τότε επιτυχία, ακούστηκε για μεγαλύτερους συλλόγους. Σε όλες τις άλλες ομάδες που πήγε, πήρε τεράστια ποσά για αποζημίωση φεύγοντας, συγκριτικά με τις ετήσιες απολαβές του. Συνολικα γυρω στα 12.000.000 ευρω από το 2004 και μετά. Προσθέστε όσα έδωσε ο Αμπράμοβιτς (τσεκ ύψους 1.200.000 ευρώ). Προσθέστε και όσα θα πάρει από τη Λέστερ. Μια περιουσία σε αποζημιωσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου